Nero d'Avola

De meeste wijnliefhebbers zullen bij Sicilië snel aan Nero d'Avola denken. In tegenstelling to wat veel mensen denken is de Nero d'Avola echter geen DOC(G) wijn, maar een druif. Waar in de meeste gebieden van Italië de wijnen bekend staan onder hun DOC of DOCG naam zullen de 23 DOC wijnen van Sicilië weinig wijnliefhebbers bekend voorkomen.

De bekendheid van deze druif valt wellicht te verklaren doordat deze zo'n beetje in elke DOC van Sicilië voorkomt. Daarnaast worden er ook vele 100% Nero d'Avola IGT wijnen gemaakt.

Qua smaak heeft de Nero d'Avola veel weg van Syrah, dus vol, diep donker fruit en kruidige specerijen. Jonge Nero d'Avola wijnen smaken met name naar vers fruit waar de oudere varianten (op hout gerijpt) meer de smaak van gedroogde rode vruchten heeft.

Nero d'Avola werd volgens oude documenten al in de 17de eeuw verbouwd. Volgens sommige komt de druif oorspronkelijk uit Calabria vanwege de naam Calabrese (zoals Sicilianen deze wijnsoort vaak noemen). Sicilianen spreken dit tegen en verklaren dat dit komt doordat Calabrese komt van de naam Calaurisi wat dialect is voor "komend van Avola". De naam Nero 'd Avola (Zwarte van Avola) zal in ieder geval weinig twijfel overlaten waar deze wijn met name te vinden is.

Nero d'Avola komt o.a voor in de volgende DOC wijnen: Eloro (minimaal 85%), Riesi (minimaal 80%), Menfi (minimaal 70%), Sciacca (minimaal 70%), Cerasuolo di Vittoria (minimaal 60%), Monreale (minimaal 50%) en Sambuca di Sicilia (minimaal 50%). Daarnaast worden er vele IGT wijnen gemaakt van 100% Nero d'Avola.

Advertenties:

Nero d'Avola - Calatrasi
Nero d'Avola - CalatrasiNero d'Avola - Duca di SalaparutaNero d'Avola - DonnafugataNero d'Avola Planeta
Switch to English