Brunello - Drinken en bewaren

Brunello - Drinken en bewaren

Voordat een Brunello op de markt gebracht mag worden moet deze 5 jaar rijpen waarvan minimaal 2 jaar op hout en minimaal 4 maanden op fles. De riserva versie moet 6 jaar rijpen voordat deze verkocht mag worden waarvan 2 jaar op hout en 6 maanden op fles, dus bijna hetzelfde als de normale variant, die wel 1 jaar eerder verkocht mag worden. De wijn is meestal echt op dronk na ongeveer 10 jaar.

Sommige wijnhuizen produceren Brunello nog volgens de oude regels die 4 jaar op hout verplicht stelden. Deze producenten gebruiken grotere vaten waardoor de wijn minder met hout in aanraking komt en dus een andere smaak krijgt dan wanneer deze 2 jaar in kleinere vaten rijpt. Dit verschil, alsmede de vele verschillende micro-klimaten die de streek rondom Montalcino bevat, maken het lastig om een eenduidige omschijving van Brunello te geven. De beste manier om Brunello te leren kennen is de verschillende soorten van de diverse wijnhuizen zelf te proeven.

Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is.

Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22 graden kan ook), in een donkere ruimte.

Decanteren:
Voordat een fles Brunello gedronken wordt, kan deze het best eerst gedecanteerd worden in een decanteerkaraf. Een decanteerkaraf is een karaf die aan de onderkant zeer breed uitloopt zodat de wijn die daarin geschonken wordt voor een groot deel in aanraking komt met lucht. Dit proces zorgt ervoor dat de wijn opent, de smaken komen beter naar voren en de tannines worden afgebroken waardoor de wijn zachter wordt. Hoe lang van tevoren dit dient te gebeuren hangt ervan af hoe oud de wijn is. Bij een jonge wijn (7 tot ca. 10 jaar) kun je de fles in redelijk snelle vaart in de decanteerkaraf gieten zodat er extra veel lucht bij de wijn komt. Daarna kun je de karaf het best ca. 4 uur laten staan. Bij een oude wijn (20 jaar en ouder) is het verstandig om de fles een dag van tevoren rechtop te zetten zodat het bezinksel (overgebleven druivenresten) naar beneden kan zinken. Op het moment dat de wijn overgeschonken wordt in een decanteerkaraf dient dit rustig te gebeuren en het liefst in een decanteerkaraf met weinig ruimte (ongeveer evenveel ruimte als de fles zelf). Een kleine decanteerkaraf is nodig omdat oude wijn niet zoveel lucht nodig heeft, soms kan teveel lucht de wijn zelfs schaden of gaat een deel van de smaak verloren. Proef de wijn na een uur decanteren, als de smaak dan nog niet goed tot zijn recht komt, laat hem dan nog een uur of 2 staan.

Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (bijv. door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Brunello te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Brunello - Castello Romitorio
Brunello - Castello Romitorio
Brunello - Biondi Santi
Brunello - Marchesi Antinori
Brunello - coldiSole

Specificaties:

Kleur: Rood
Regio: Toscane
Druivensoort(en): Sangiovese grosso

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Banfi
Biondi Santi
Castello Romitorio
coldiSole
Marchesi Antinori
'