Moscato d'Asti

Moscato d'Asti

Moscato d'Asti is een van de bekendste mousserende (witte) wijnen van Italië. De wijn kenmerkt zich door een zachte bubbel ('frizzante' in het Italiaans), een laag alcoholpercentage (slechts 4,5 tot 6,5 procent) en is licht tot tamelijk zoet. Door deze eigenschappen wordt de wijn vaak ingezet als dessertwijn en aperitief.

De geur van een Moscato d'Asti is over het algemeen fruitig waarin rijpe citrus en tropische vruchten de boventoon voeren. Ook qua smaak is het een fruit-feest waarin met name abrikoos, peer en appel een hoofdrol spelen. Een goede Moscato d'Asti is niet alleen zoet met veel fruit, maar heeft ook genoeg zuren om de smaak in balans te brengen waardoor deze interessant blijft.

De wijn wordt voor 100% van de Moscato Bianco druif gemaakt en komt uit een gebied in Piemonte dat grofweg binnen de grenzen van de provincies Asti, Allesandria en Cuneo ligt. Het Asti deel in de naam moet dan ook ruim genomen worden.

De Moscato d'Asti is verwant aan de vrijwel gelijknamige Asti. Beide wijnen worden al sinds de 13de eeuw geproduceerd, maar de moderne versie van Moscato d'Asti die wij vandaag de dag kennen stamt uit het einde van de 19de eeuw.

Het grootste verschil tussen de Asti en Moscato d'Asti is dat Asti een Spumante wijn is (Spumante heeft een stevigere bubbel dan Frizzante) en dat deze ook meer alcohol mag bevatten (tussen de 7 en 9 procent) dan Moscato d'Asti.

Moscato d'Asti en Asti hebben beide de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering, de hoogste in Italië.
Moscato d'Asti - Voghera Luigi
Moscato d'Asti - Voghera Luigi
Moscato d'Asti - Fontanafredda
Moscato d'Asti - Vietti
Moscato d'Asti - Oddero

Specificaties:

Kleur: Wit (mousserend)
Regio: Piemonte
Druivensoort(en): Moscato bianco

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Fontanafredda
Oddero
Vietti
Voghera Luigi

Pupulaire Moscato wijn

'