Verdicchio di Matelica

Verdicchio di Matelica

De Verdicchio di Matelica wijn uit De Marken is een droge witte lichtgele wijn waarin groene reflecties te zien zijn. De wijn wordt voornamelijk van de Verdicchio druif gemaakt (75 - 100%), maar er mag ook tot 15% Malvasia Toscana en/of Trebbiano Toscano in verwerkt worden.

De verfijnde smaak van Verdicchio di Matelica is fruitig en mineralig met prettige frisse zuren. Omdat deze wijn (in tegenstelling tot de meeste witte wijnen) behoorlijk wat jaren bewaard kan worden is er ook verschil te vinden in body en intensiteit tussen jonge en oude wijnen. De oudere wijnen zijn voller en zachter van smaak dan de jonge wijnen.

Verdicchio di Matelica wordt vaak vergeleken met de meer bekende en op grotere schaal beschikbare Verdicchio dei Castelli di Jesi wijn die geproduceerd is in het oosten in de regio Marche in de buurt van de Adriatische Zee. De grootste verschillen tussen deze twee wijnen zijn de grootte en de ligging van het productiegebied. Het gebied rondom Matelica is veel kleiner en is ook verder van de zee. Jesi ligt dichtbij de Adriatische Zee, waardoor een milder klimaat ontstaat. Deze verschillen leiden tot minder bulkwijn door het kleinere productiegebied en meer complexiteit in de wijn door het lastige klimaat waardoor de wijnstokken harder moeten werken om volrijpe druiven te produceren.

Verdicchio di Matelica heeft de DOC (Denominazione di Origine Controllata) kwalificering, de op één na hoogste in Italië.

Verdicchio di Matelica - La Monacesca
Verdicchio di Matelica - La Monacesca
Verdicchio di Matelica - Belisario
Verdicchio di Matelica - ColleStefano
Verdicchio di Matelica - Bisci

Specificaties:

Kleur: Wit
Regio: De Marken
Druivensoort(en): Verdicchio, Malvasia Toscana, Trebbiano Toscano

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Belisario
Bisci
ColleStefano
La Monacesca
'