Barolo en eten
Barolo past het beste bij gerechten met een krachtige smaak. Subtiele smaken worden overheerst
en kunnen beter niet gecombineerd worden met Barolo. Hieronder staan enkele suggesties:
Traditionele Piemontese gerechten:
De Piemontese keuken is vol van specialiteiten met stevig vlees en krachtige sausen, vaak gecombineerd met witte truffel die goed bij
Barolo passen zoals: Fonduta con Tartufi, Brasato al Barolo, risotto ai funghi porcini, Arrosto Casalese, Vitello Alla Piemontese,
Fricandó alla Piemontese, Cervo Stufato ai Funghi en vele andere gerechten uit de piemontese keuken.
Traditionele Italiaanse gerechten uit andere regio's:
Trippa all fiorentina, Melanzane di Parmigiano, Peposo, Ossobuco en vele andere gerechten uit de Italiaanse keuken.
Vlees:
Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert.
Vis:
Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een
Bardolino kan wel.
Gevogelte:
Met name wild gevogelte zoals parelhoen (met truffelsaus) en fazant, maar ook eendenborst en ganzenlever.
Pasta:
Pasta's met een stevige kruidige tomaten- of truffelsaus.
Kazen:
Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals
Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Barolo kan het beste geschonken worden in grote ronde glazen en de beste serveertemperatuur is tussen 18°C en 20°C.