Amarone - Drinken en bewaren
Voordat een Amarone op de markt gebracht mag worden moet deze minimaal 2 jaar op hout rijpen. Veel wijnhuizen brengen hun flessen echter
pas na 5 jaar op de markt (wat volgens oudere regels bepaald was). Net als voor andere grote Italiaanse wijnen geldt, kan Amarone ook lang
bewaard worden. De smaak verandert met de jaren van vol fruit, naar een diepere, meer bittere smaak met een fluweelachtige afdronk.
Of een Amarone oud of jong gedronken wordt is een kwestie van smaak. Een goede Amarone kan gemakklijk 20 jaar bewaard worden en soms
zelfs langer. Let wel op dat slechte wijnjaren zoals bijvoorbeeld 2002 niet lang bewaard kunnen worden. Deze kunnen beter
gedronken worden als ze nog 'jong' zijn, een jaar jaar of 5-7.
Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de
wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22
graden kan ook) in een donkere ruimte.
Decanteren:
Voordat een fles Amarone gedronken wordt, kan deze het best eerst gedecanteerd worden in een decanteerkaraf. Een decanteerkaraf is een
karaf die aan de onderkant zeer breed uitloopt zodat de wijn die daarin geschonken wordt voor een groot deel in aanraking komt met lucht.
Dit proces zorgt ervoor dat de wijn opent, de smaken komen beter naar voren en de tannines worden afgebroken waardoor
de wijn zachter wordt. Hoe lang van te voren dit dient te gebeuren hangt af van hoe oud de wijn is. Bij een jonge wijn (7 tot ca. 10 jaar)
kun je de fles in redelijk snelle vaart in de decanteerkaraf gieten zodat er extra veel lucht bij de wijn komt. Daarna kun je de karaf
het best ca. 2 uur laten staan. Bij een oude wijn (20 jaar en ouder) is het verstandig
om de fles een dag van tevoren rechtop te zetten zodat het bezinksel (overgebleven druivenresten) naar beneden kan zinken. Op het moment
dat de wijn overgeschonken wordt in een decanteerkaraf dient dit rustig te gebeuren en het liefst in een decanteerkaraf met weinig ruimte
(ongeveer evenveel ruimte als de fles zelf). Een kleine decanteerkaraf is nodig omdat oude wijn niet zoveel lucht nodig heeft, soms kan
teveel lucht de wijn zelfs schaden of gaat een deel van de smaak verloren. Proef de wijn na een half uur decanteren, als de smaak dan nog
niet goed tot zijn recht komt, laat hem dan nog 1 uur staan.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren).
Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Amarone della Valpolicella te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Specificaties:
Kleur: Rood
Regio: Veneto
Druivensoort(en): Corvina
Rondinella
Molinara
Goede wijnhuizen:
Bertani
Dal Forno
Guerrieri Rizzardi
Fasoli
Quintarelli
Tedeschi