Amarone della Valpolicella - Historie

Amarone della Valpolicella - Historie

Officieel heeft de Amarone della Valpolicella geen lange geschiedenis. De eerste fles met de naam Amarone kwam uit het jaar 1938 en het duurde nog tot 1953 voordat de wijn actief verhandeld werd. De geschiedenis van de Recioto (waar de Amarone uit voortgekomen is) is echter wat langer.

van de Recioto werd al gesproken in de tijd van de Romeinen. De druivensoort 'retica' die gebruikt werd om een krachtige volle rode wijn te produceren werd al in de 2de eeuw voor Christus genoemd door Lucius Iunius Moderatus Columella (auteur van landbouwkundige boeken).

De eerste referentie naar een wijn genaamd Retico (genoemd naar een bergenregio in de buurt van Verona) komt van Gaius Plinio Secundo (bijnaam: Plinio il Vecchio) die dit in zijn 37 delige serie boeken (Naturalis Historia) beschreef.

Omstreeks de 5de eeuw na Christus veranderde de naam Retico in Acinatico zoals uit een citaat van Flavio Cassiodoro (adviseur van Theodoric de grote, koning van de Ostrogoten) opgemaakt kon worden.

Hoe Amarone precies uit de Recioto is overgekomen is onbekend, maar het gerucht gaat dat Amarone is ontdekt door een per ongeluk vergeten vat met Recioto die door is blijven gisten waardoor de suikers veranderden in alcohol en de wijn sterker en droger werd dan bedoeld.
Amarone della Valpolicella - Bertani
Amarone della Valpolicella - Bertani
Amarone della Valpolicella - Quintarelli
Amarone della Valpolicella - Guerrieri Rizzardi
Amarone della Valpolicella - Dal Forno

Specificaties:

Kleur: Rood
Regio: Veneto
Druivensoort(en): Corvina
Rondinella
Molinara

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Bertani
Dal Forno
Guerrieri Rizzardi
Fasoli
Quintarelli
Tedeschi
'