Barbera
Wanneer men het over Barbera wijn heeft dan gaat het meestal over één van de drie DOC(G) wijnen:
Barbera d' Asti,
Barbera d' Alba of
Barbera del Monferrato
welke voornamelijk van de Barbera druif gemaakt worden.
Alle drie de wijnen hebben een diep robijnrode kleur als ze jong zijn terwijl oudere wijnen een granaatrode kleur hebben.
De wijnen zijn in hun meest pure vorm fris en fruitig van smaak en bevatten zo goed als geen tannine,
ze hebben wel een redelijk hoge zuurgraad (voor rode wijn).
Naast de standaard Barbera (doordrink)wijnen zijn er ook complexere, meer interessante wijnen op de markt welke beter geschikt zijn
voor bij het eten of waarvoor de tijd genomen moet worden om er voldoende van te kunnen genieten. Deze wijnen worden verkregen door houtrijping
(wat tannine en houtsmaken toevoegt) en toevoeging van andere druiven (indien toegestaan volgens de DOC(G) classificatie).
Zoals met elke wijn maakt het ook uit in wat voor terroir de wijngaard geplant is en hoe oud de druivenranken zijn. Deze wijnen
kunnen vaak herkend worden door het toevoegsel "superiore" op het etiket, en/of de naam van een wijngaard waar de druiven vandaan komen.
Meer specifieke informatie over de samenstelling, DOC(G) status en andere details kan gevonden worden op de wijn pagina's voor
Barbera d' Asti,
Barbera d' Alba of
Barbera del Monferrato.
Specificaties:
Kleur: Rood
Regio: Piemonte
Druivensoort(en): Barbera, Freisa, Grignolino, Dolcetto
Goede wijnhuizen:
Vietti
Voghera luigi
Brezza
Renato Ratti
Marchesi di Barolo
Josetta Saffirio
Cascina Ballarin