Barbera d' Asti

Barbera d' Asti

De Barbera d' Asti wijn komt uit het gebied rondom de stad Asti. In dit gebied worden vijf varianten van deze wijn geproduceerd met elk hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera d' Asti, Barbera d' Asti Superiore en drie subvarianten van de Superiore genaamd: Nizza, Tinella en Colli Astiani.

Waar de gewone Barbera d' Asti niet of nauwelijks in de kelder rijpt voordat deze op de markt komt, dienen de Superiore wijnen minimaal 12 maanden te rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten en 6 maanden in de fles. Voor de subzones geldt een langere verplichte rijpingstijd. Nizza moet 18 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten, Tinella en Colli Astiani moeten beide 24 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten en minimaal 6 maanden in de fles.

De samenstelling van de Barbera d' Asti (en Superiore) bestaat uit minimaal 85% Berbera druiven en maximaal 15% van Freisa, Grignolino en Dolcetto druiven. De enige uitzondering is de Colli Astiani subzone waarvoor dezelfde druiven gebruikt mogen worden, maar dan in een minimaal 90% / maximaal 10% verhouding.

Wat de smaak betreft overheersen kersen, pruimen en zwarte bessen. Voor de superiore kunnen ook kaneel, cacao en zoethout smaken verwacht worden.

Barbera d' Asti (Superiore) heeft sinds 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering bereikt, de hoogste in Italië.
Barbera - Vietti
Barbera - Vietti
Barbera - Voghera Luigi
Barbera - Brezza
Barbera - Marchesi di Barolo

Specificaties:

Kleur: Rood
Regio: Piemonte
Druivensoort(en): Barbera, Freisa, Grignolino, Dolcetto

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Vietti
Voghera luigi
Brezza
Renato Ratti
Marchesi di Barolo
Josetta Saffirio
Cascina Ballarin

Pupulaire Barbera wijn

'