Barbera d' Asti
De Barbera d' Asti wijn komt uit het gebied rondom de stad Asti. In dit gebied worden vijf varianten van deze wijn geproduceerd met elk
hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera d' Asti, Barbera d' Asti Superiore en drie subvarianten van de Superiore genaamd: Nizza,
Tinella en Colli Astiani.
Waar de gewone Barbera d' Asti niet of nauwelijks in de kelder rijpt voordat deze op de markt komt,
dienen de Superiore wijnen minimaal 12 maanden te rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten en 6 maanden in de fles. Voor de subzones geldt
een langere verplichte rijpingstijd. Nizza moet 18 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten, Tinella
en Colli Astiani moeten beide 24 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten en minimaal 6 maanden in de fles.
De samenstelling van de Barbera d' Asti (en Superiore) bestaat uit minimaal 85% Berbera druiven en maximaal 15% van Freisa, Grignolino
en Dolcetto druiven. De enige uitzondering is de Colli Astiani subzone waarvoor dezelfde druiven gebruikt mogen worden, maar dan
in een minimaal 90% / maximaal 10% verhouding.
Wat de smaak betreft overheersen kersen, pruimen en zwarte bessen. Voor de superiore kunnen ook kaneel, cacao en zoethout smaken verwacht
worden.
Barbera d' Asti (Superiore) heeft sinds 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering bereikt, de hoogste in
Italië.
Specificaties:
Kleur: Rood
Regio: Piemonte
Druivensoort(en): Barbera, Freisa, Grignolino, Dolcetto
Goede wijnhuizen:
Vietti
Voghera luigi
Brezza
Renato Ratti
Marchesi di Barolo
Josetta Saffirio
Cascina Ballarin