Barbera del Monferrato

De Barbera del Monferrato wijn komt uit het Monferrato gebied dat ligt tussen de provincies van Cuneo en Alessandria in het zuiden tot aan de provincie Vercelli in het noorden. In dit gebied worden drie varianten van deze wijn geproduceerd met elk hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera del Monferrato, Barbera del Monferrato Superiore en Barbera del Monferrato Vivace wat een licht mousserende wijn is.

De "gewone" en Vivace Barbera del Monferrato varianten worden niet of nauwelijks in de kelder gerijpt voordat deze op de markt komen, de Superiore moet echter minimaal 12 maanden rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten.

De samenstelling van de Barbera del Monferrato (normaal, Vivace en Superiore) bestaat uit minimaal 85% Barbera druiven en maximaal 15% van Freisa, Grignolino en Dolcetto druiven.

Wat de smaak betreft komen vooral rode bessen, kersen, specerijen en bloemen naar boven en voor de superiore kunnen ook cacao of vanille smaken verwacht worden.

Barbera del Monferrato Superiore heeft sinds 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering bereikt, de hoogste in Italië. De gewone Barbera del Monferrato heeft de DOC kwalificering, de op een na hoogste in Italië.

Advertenties:

Barbera - Vietti
Barbera - ViettiBarbera - Voghera LuigiBarbera - BrezzaBarbera - Marchesi di Barolo
Switch to English