Chianti

Chianti

Chianti is een droge rode wijn uit Toscane die voor 80 tot 100% uit Sangiovese, 0 tot 10% uit Canaiolo Nero en 0 tot 15% uit Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot bestaat. In het verleden stond de Chianti niet bekend als kwaliteitswijn, vooral de laatste jaren is door de inzet van vele goede wijnhuizen de kwaliteit enorm vooruit gegaan. Tegenwoordig is de Chianti (en met name de Chianti Classico) een zeer gewaardeerde wijn die zijn plaats verdiend heeft onder de grote wijnen uit Italië.

De wijn is beschikbaar in vele soorten waarvan de Chianti Classico de bekendste en meestal ook de beste is. Andere soorten zijn: Rùfina, Colli Senesi, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Chianti Superiore en natuurlijk Chianti. Deze soorten zijn vaak minder goed dan de Classico, toch is het zeker mogelijk om ook hier uitstekende wijnen tussen te vinden. Chianti Classico bestaat ook in Riserva vorm, deze moet 24 maanden rijpen waarvan minimaal 21 maanden op hout.

Jongere Chianti's hebben een redelijk frisse, fruitige, wat scherpere afdronk, terwijl de oudere Riserva's wat voller en zachter worden. Een Chianti Classico Riserva kan langer bewaard worden dan een gewone Chianti Classico, maar wees erop bedacht dat de fruitige smaak wel kan afnemen wanneer de fles te lang bewaard wordt.

Chianti en Chianti Classico hebben beide de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering, de hoogste in Italië.
Chianti classico riserva - Castello di Monastero
Chianti classico riserva - Castello di Monastero
Chianti classico - Fontodi
Chianti Classico - Badia a Passignano
Chianti Classico - Isole e Olena

Specificaties:

Kleur: Rood
Regio: Toscane
Druivensoort(en): Sangiovese

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Badia a Coltibuono
Badia a Passignano
Castello di Brolio
Castello di Monastero
Fontodi
Isole e Olena

Pupulaire Chianti wijn

'