Franciacorta

Franciacorta

Franciacorta is het bekendste antwoord van Italië op Champagne. Net als Champagne, wordt ook Franciacorta gemaakt volgens de klassieke Methodo classico manier (méthode traditionnelle in het Frans). Niet te vergissen met de moderne Méthode Charmat waarmee Prosecco wordt gemaakt. Deze klassieke manier zorgt voor elegantere bubbels en een rijkere smaak in Franciacorta dan wat over het algemeen bereikt kan worden met Prosecco.

De wijn wordt gemaakt in een klein gebied in Lombarije. Het gebied ligt onder het meer van Iseo tussen Bergamo in het westen en Brescia in het oosten en stekt zich uit tot en met Rovato in het zuiden. In dit gebied wordt volgens oude geschriften al sinds 1277 wijn gemaakt, maar pas sinds begin jaren 60 wordt de mousserende Franciacorta gemaakt.

De eerste wijn die bekend werd onder de naam Franciacorta kwam van de hand van wijnmaker Franco Ziliani, in dienst van Guido Berlucchi, die het idee had dat het Franciacorta gebied wel eens heel goed kon zijn voor Methodo classico wijnen. Het duurde daarna niet lang voordat er alleen al door Berlucchi miljoenen Franciacorta wijnen werden verkocht.

In de jaren 70 kwamen er meer grote partijen bij, waaronder Bellavista en Ca' del Bosco, beide gestart door rijke families. Tegenwoordig is het gebied een waar toonbeeld van luxe met veel moderne grote wijnhuizen, golfbanen, spa's en alles wat er bij een luxe product zoals Franciacorta hoort.

Franciacorta heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering , de hoogste in Italië.
Franciacorta - Cà dei Ronchi
Franciacorta - Cà dei Ronchi
Franciacorta - Berlucchi
Franciacorta - Ca' Del Bosco
Franciacorta Bellavista

Specificaties:

Kleur: Mousserend wit / rosé
Regio: Lombardije
Druivensoort(en): Chardonnay, Pinot nero, Pinot bianco

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Cà dei Ronchi
Berlucchi
Ca' Del Bosco
Bellavista
Barone Pizzini
'