Franciacorta soorten

Franciacorta soorten

Franciacorta wordt gemaakt van drie druiven: Chardonnay, Pinot nero en Pinot bianco (maximaal 50%). Er zijn negen soorten Franciacorta onderverdeeld in drie types:

Franciacorta, Franciacorta Millesimato en Franciacorta Riserva
Alle drie de druiven mogen gebruikt worden. De "gewone" versie zonder jaartal moet minimaal 18 maanden in de fles rijpen waarvan 15 met de gist nog in de fles. De Millesimato (met jaartal) moet 37 maanden in de fles rijpen waarvan 30 met de gist nog in de fles. De Riserva moet 67 maanden in de fles rijpen waarvan 60 met de gist nog in de fles.

Franciacorta Satén, Satén Millesimato en Satén Riserva
De Satén variant wordt gemaakt van Chardonnay en Pinot bianco (max 50%) en mag slechts 4.5 atmosfeer druk hebben in plaats van de standaard 6 waardoor deze minder sterk bruist. De Franciacorta Satén moet 24 maanden rijpen in de fles. De Millesimato en Riserva even lang als de normale Franciacorta.

Franciacorta Rosé, Rosé Millesimato en Rosé Riserva
De Rosé versie mag minimaal 25% Pinot Nero bevatten en maximaal 50% Pinot Bianco. Chardonnay kan dus t/m maximaal 75% gebruikt worden. De tijd dat deze variant in normale, Millesimato en Riserva versie moet rijpen is hetzelfde als voor de Satén.

Franciacorta mag gemaakt worden in verschillende zoetheid niveaus:
Dosaggio zero (<3), Extra brut (<6), Brut (<12), Extra dry (12-17), Dry (17-32), Demi sec (32-50). Tussen haakjes staat het aantal gram per liter.
Franciacorta - Cà dei Ronchi
Franciacorta - Cà dei Ronchi
Franciacorta - Berlucchi
Franciacorta - Ca' Del Bosco
Franciacorta Bellavista

Specificaties:

Kleur: Mousserend wit / rosé
Regio: Lombardije
Druivensoort(en): Chardonnay, Pinot nero, Pinot bianco

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Cà dei Ronchi
Berlucchi
Ca' Del Bosco
Bellavista
Barone Pizzini
'