Amarone della Valpolicella
De
Amarone della Valpolicella is een van de varianten van de Valpolicella wijn uit de gelijknaminge streek die net boven Verona ligt
tussen de plaatsjes Sant Ambrogio di Valpolicella en Montecchia di Crosara. De Amarone wijn is ontstaan uit een moderne evolutie van de
zoete Valpolicella variant Recioto della Valpolicella, een desertwijn.
De druivenrassen die voornamelijk gebruikt worden voor Amarone wijn
zijn
Corvina,
Rondinella en
Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, daarna de Rondinella en het
minste deel wordt ingenomen door de Molinara. De druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd voordt deze geperst worden, dit proces zorgt
ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden, en ook wat zoeter wordt. Met de tijd
worden deze suikers omgezet in alcohol, dus de wijn wordt minder zoet, meer bitter.
Amarone is een droge volle complexe wijn met een traditionele donkere granaatrode kleur. Als de Amarone wijn nog jong is (tussen de 5 - 8
jaar) dan smaakt deze wat fruitig, naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat vanaf en wordt de wijn bitterder (maar niet
vervelend) van smaak. De smaken die je in een Amarone kan verwachten zijn vleugjes van kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met teer,
rijpe kersen en chocolade.
De Amarone is een van de bekenste en betere wijnen uit Italië en kan zich meten met grote namen zoals de
Barolo en
Brunello di Montalcino wijnen, zeker wanneer deze
door Bertani, Dal Forno of Quintarelli gemaakt zijn.
Amarone della Valpolicella heeft in 2009 met terugwerkende kracht tot 2008 de
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e
Garantita) kwalificering gekregen, de hoogste in Italië.
Specificaties:
Kleur: Rood
Regio: Veneto
Druivensoort(en): Corvina
Rondinella
Molinara
Goede wijnhuizen:
Bertani
Dal Forno
Guerrieri Rizzardi
Fasoli
Quintarelli
Tedeschi