Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella

De Amarone della Valpolicella is een van de varianten van de Valpolicella wijn uit de gelijknaminge streek die net boven Verona ligt tussen de plaatsjes Sant Ambrogio di Valpolicella en Montecchia di Crosara. De Amarone wijn is ontstaan uit een moderne evolutie van de zoete Valpolicella variant Recioto della Valpolicella, een desertwijn.

De druivenrassen die voornamelijk gebruikt worden voor Amarone wijn zijn Corvina, Rondinella en Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, daarna de Rondinella en het minste deel wordt ingenomen door de Molinara. De druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd voordt deze geperst worden, dit proces zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden, en ook wat zoeter wordt. Met de tijd worden deze suikers omgezet in alcohol, dus de wijn wordt minder zoet, meer bitter.

Amarone is een droge volle complexe wijn met een traditionele donkere granaatrode kleur. Als de Amarone wijn nog jong is (tussen de 5 - 8 jaar) dan smaakt deze wat fruitig, naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat vanaf en wordt de wijn bitterder (maar niet vervelend) van smaak. De smaken die je in een Amarone kan verwachten zijn vleugjes van kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met teer, rijpe kersen en chocolade.

De Amarone is een van de bekenste en betere wijnen uit Italië en kan zich meten met grote namen zoals de Barolo en Brunello di Montalcino wijnen, zeker wanneer deze door Bertani, Dal Forno of Quintarelli gemaakt zijn.

Amarone della Valpolicella heeft in 2009 met terugwerkende kracht tot 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering gekregen, de hoogste in Italië.

Je kan Amarone della Valpolicella wijn o.a. kopen via vinifinder.nl
Amarone della Valpolicella - Bertani
Amarone della Valpolicella - Bertani
Amarone della Valpolicella - Quintarelli
Amarone della Valpolicella - Guerrieri Rizzardi
Amarone della Valpolicella - Dal Forno

Specificaties:

Kleur: Rood
Regio: Veneto
Druivensoort(en): Corvina
Rondinella
Molinara

Kaart:

Goede wijnhuizen:

Bertani
Dal Forno
Guerrieri Rizzardi
Fasoli
Quintarelli
Tedeschi

Pupulaire Amarone della Valpolicella wijn

'