Valpolicella Ripasso DOC
Valpolicella Ripasso is een rode wijn die wordt geproduceerd in de Valpolicella regio van Italië. Deze wordt gemaakt met een proces
waarbij de wijn tweemaal wordt gefermenteerd. Eerst alleen met normale Valpolicella-druiven. De tweede keer met zowel Valpolicella als
extra Amarone of Recioto most (sap en vergruizelde druiven) gedurende ongeveer 15/20 dagen. Zo wordt het fermentatieproces opnieuw gestart,
"ripasso" in het Italiaans. Dit resulteert in een wijn met een vollere body, meer structuur en geconcentreerde smaak alsmede een hoger
alcoholgehalte en langere levensduur dan gewone Valpolicella.
Om als Valpolicella Ripasso DOC te worden bestempeld, moeten wijnen dezelfde regels volgen als normale Valpolicella met de toevoeging
van het droogproces en dat de wijnen minstens twee jaar in houten vaten moeten rijpen voordat ze in flessen worden gebotteld.
Valpolicella Ripasso kan in sommige gevallen worden bestempeld als Classico, Valpantena en/of Superiore wanneer deze voldoet aan de
aanvullende volgende vereisten:
-
Classico: Moet afkomstig zijn uit het oorspronkelijke (kleinere) gebied waar Valpolicella-wijnen oorspronkelijk zijn gemaakt.
Ongeveer rondom de Negrar, Fumane en Mazzono gebieden.
- Valpantena: Wanneer de wijn afkomstig is uit het Valpantena subgebied voornamelijk rondom het dorp Grezzana.
- Superiore: Striktere eisen aan druivenkwaliteit.
Vanwege zijn warme, geconcentreerde, volle smaak kan Ripasso goed gedroken worden bij wintergerechten, krachtige salami's en kazen van
gemiddelde rijping.
Specificaties:
Kleur: Rood
Regio: Veneto
Druivensoort(en): Corvina
Rondinella
Molinara
Goede wijnhuizen:
Masi
Bertani
Allegrini
Fasoli
Quintarelli
Roccolo Grassi
Tedeschi